Peruspipo

”Kuinka kudotaan pipo?”.

Joku oli blogiimme tällä haulla päätynyt, ja ajattelin että on paikallaan vastata kysymykseen. Neuleohjeen kirjoittaminen tuntui hankalalta, ja keskustelimmekin asiasta tätien kesken. Huomasimme että olemme molemmat ”musta tuntuu” -neulojia. Tiedättehän, ”musta tuntuu että mulla on nyt tarpeeksi silmukoita”, ”musta tuntuu että nyt on hyvä hetki kaventaa”. Niinpä moni neuletyö tulee aloitettua ainakin kolmesti.

”Musta tuntuu että tästä tulee nyt liian iso.”

”Musta tuntuu että nyt tää on liian pieni.”

”No nyt musta ainakin tuntuu että tää on liian iso!”

Tämä ei ehkä ole tehokkain tapa neuloa, mutta jos ei ole kiire niin oikeasti varmaan se stressittömin. Lisäksi kun tarpeeksi monesti purkaa sukkia, niin oppii jo arvaamaan hyvän määrän aloitussilmukoita.

Tapasin siis muutama viikko sitten pitkästä aikaa ystävääni, jota halusin lahjoa jotenkin – monet synttärit ja joulut on jäänyt juhlistamatta. Halusin tehdä jotakin itse ja lisäksi tämän jonkin piti valmistua yhdessä illassa. Aloitin pipon kutomisen illalla yhdeksän jälkeen. Kudoin muutaman tunnin ja menin nukkumaan kun kavennuksia oli vielä vähän jäljellä. Tein ne loppuun aamulla, ja sanoisin että pipoon meni kaikkineen aikaa kolmisen tuntia.

Ohessa ”musta tuntuu” -ohje

Lanka: Novita Luxury Stone ( sävyt 009 ja 063)

Puikot: 5 mm sukkapuikot (bambu)

Loin vaaleammalla värillä 88 aloitussilmukkaa ja jaoin ne tasan neljälle puikolle (22 silmukkaa/puikko).

Kudoin 2 oikein, 2 nurin joustinneuletta nelisen senttiä jonka jälkeen vaihdoin langan tummempaan. Neuloen aina oikein tein aina kaksi kerrosta/väri ja sitten vaihdoin. Koska tein kapeaa raitaa en katkaissut toista lankaa vaan nostin sen vain kerrosten välissä käyttämäni langan yli jolloin se kivasti kulki mukana ja pipon sisäpuolestakin tuli oikein siisti. (”Musta tuntuu että tämmöinen kapea raita on aika siistiä”)

Aloitin kavennukset melko myöhään, ja tein ne tiheään. Näin pipoon tuli mukavan pyöreä malli. Pipo on nyt jo ystävälläni eikä tarkkoja mittoja tullut otettua mutta aloitin tosiaan kavennukset kun pipoa sovittaessa päästä näkyi vain päälaki. (”Musta tuntuu että nyt mä haluan kaventaa.”)

Kavensin Neiti Mintulta oppimallani tavalla, eli 2 kertaa jokaisella puikolla, aina puikon keskellä ja lopussa, jolloin joka kierroksella kavennusten välinen silmukkamäärä vähenee yhdellä.  Kavennuskerrosten väliset kerrokset katsoin sen mukaan miten pipo tuntui päähän sopivan ja silmään näytti hyvältä. (”Musta tuntuu että nyt tää kapenee kivasti!”)

Kavennukset:

-ensimmäisellä kavennuskerroksella kudoin 9 oikein, 2 oikein yhteen, yhdeksän oikein, 2 oikein yhteen (toistetaan kerroksen loppuun)

-kaksi kerrosta väliä ilman kavennuksia

-toisella kavennuskerroksella 8 oikein, 2 oikein yhteen, 8 oikein, 2 oikein yhteen (toistetaan kerroksen loppuun)

-kaksi kerrosta väliä ilman kavennuksia

-kolmannella kavennuskerroksella 7 oikein, 2 oikein yhteen, 7 oikein, 2 oikein yhteen (toistetaan kerroksen loppuun)

-tästä eteenpäin tein kavennuskerrosten välissä vain yhden välikerroksen, ja joka kavennuskerroksen jälkeen silmukoita on kavennusten välissä 1 vähemmän. Kun silmukoita oli jäljellä 2/puikko, katkaisin langan ja vedin sen silmukoiden läpi ja päättelin langat.

Lopputulos: Myssy

Mainokset

10 ajatusta artikkelista “Peruspipo

  1. Kokeilen kavennusta kakaran pipoon. Katsotaan mitä tulee. Olen maailman huonoin pipon tekijä 😛 Mulla olis yks ihana helppo lanka omaan pipoon, mutta en minä osaa siitäkään mitään tehdä.. voisko Neiti Kardemumma auttaa?

  2. Saanen tässä yhteydessä muistuttaa siitä pitsireunustuutoroinnista. Elämä on hevosen kauppaa. Eiku, lehmän?

  3. Kakaran pipon kavennus muuten epäonnistui surkeasti. Kun olin purkanut sen neljä kertaa, päätin tehdä pötkylän, joka ommellaan päältä yhteen 😛

  4. tuota ohjetta aion kokeilla. koska kavennukset ei tunnu liian vaikealta. vihdoin ohje jossa on selvät kavennusohjeet. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s