Jämät.

Tädit ovat saaneet aikojen saatossa ainoastaan yhden blogin sisältöä koskevan kehitysehdotuksen, joka koski jämäruokaa. Olemme kuitenkin epäonnistuneet kyseisen toiveen toteuttamisessa, koska toivomus on nyt toistettu. Aihe on tärkeä, ja olisi enemmän kuin suotavaa että jämistä kokkaaminen olisi enemmän esillä näissä miljoonissa itseään ja tosiaan toistavissa ruokablogeissa ympäri maailmaa.

Jämistä kokkaamiinen on helppoa, hauskaa ja palkitsevaa. Usein lopputuloksena ei ole mikään suuren suuri makuelämys, vaan enemmänkin ravintotarpeen täyttävä lämmin ateria. Ehkä siksi näitä pöperöitä ei tule kehuttua saati kuvattua. Mutta jämäkokkailussa piilee myös itsensäkehittämisen vaara. Silloin ei lueta reseptejä netistä, vaan luodaan uutta.

Toivon että näillä puheilla Majatalossa nähdään tulevaisuudessa enemmän jämäruokaa; niitä ihan tavallisia arkipöperöitä, varoittavia esimerkkejä epäonnistuneesta soveltamisesta sekä niitä ehdottomia kotikokin tähtihetkiä.

Vihkiäkseni käyttöön uuden ”jämät” kategorian, jaan kanssanne nyt heti kärkeen jämäkokkailuni kaksi peruspilaria: munakaat ja wokit.  Jämäkokkailun ideahan on siinä, että mitään ei tarvitse heittää pois, eli miten hyödyntää kaikki jääkaapiin kertyneet juuston kannat ja vanhenevat viilit. Omalta osaltani asia kääntyy useimmiten niin päin, että miten saada aikaan ruokaa siitä mitä jääkaapista löytyy. Tässä siis kaksi hyvää vastausta kyseiseen ongelmaan. Näillä selviää oikeastaan melkein mistä tahansa ruokajämistä.

Munakkaat

Munakkaan saa aikaseksi jos jääkaapista löytyy munia, tai oikeastaan yksi muna riittää. Naturel on ihan hyvä vaihtoehto esimerkiksi aamiaisella, mutta jos pitää saada aikaan lounasta tai päivällistä, voi sekaan heittää juustoa (kokeile myös maustettua tuorejuustoa), kasviksia, kinkkua tms. ja mausteita oman maun mukaan.

Kuvassa on kahden munan munakas, jossa fetaa sekä emmentalia ja kirsikkatomaatteja. Päällä ripaus suolaa, mustapippuria, oreganoa ja basilikaa.

Yleensä rikon munat kulhoon, lisään tilkan vettä ja vatkaan munien rakenteen rikki kevyesti. Suurempaa vaahtoa ei ole syytä tavoitella. Sitten vain munat öljytylle pannulle ja lisukkeet päälle. Jos haluaa molemmilta puolilta paistetun munakkaan, saa kääntämisen kanssa hieman askarrella. Mutta ei huolta, jämäruuan suhteen tärkeintä ei ole ulkonäkö, joten munakokkelikin on ihan toimiva ratkaisu.

Jos käyttää esimerkiksi herkkusieniä, sipulia, paprikaa tms. kuullotusta vaativaa, voi munat lisätä pannulla olevien kasvisten päälle. Kaikki tortillaan tutustuneet tietävät että peruna sopii mainiosti munakkaaseen. Jos edelliseltä päivältä on jäänyt keitettyjä perunoita, pilko ne mukaan. Rakaa perunaakin voi paistaa, silloin täytyy vaan varata munakkaan tekoon vähän enemmän aikaan.

Wokit

Wokkia varten kaapistasi tulisi löytyä nuudeleita. Yleensä samoista aineista saa kasaan myös pastakastikkeen, joten jos nuudeleita ei löydy, etsi käsiisi pastapaketti. Wokkia varten olisi hyvä olla myös jotain maustekastiketta, kuten soijaa ja/tai makeaa chilikastiketta. Niillä pääsee jo pitkälle.

Kuvan wokki syntyi kaalista, herkkusienistä ja paprikasta. Niiden lisäksi käytin edellispäivältä jääneen soijasuikaleista, paprikasta ja sipulista valmistamani kastikkeen, jonka pohjana oli 3 juuston kerma. Kyseessä oli siis hieman poikkeava makuyhdistelmä juustokermaa ja makeaa chilikastiketta…mutta uskokaa pois, se oli oikein maistuvaa.

Wokki syntyy kun kuullotat ensin kaapista löytyneet kasvikset, vihannekset ja juurekset pannulla, maustat soijalla tai muilla mausteilla (vihreä currytahna on myös hyvä pitkäaikaissijoitus, jos tykkää tehdä useamminkin aasialaissävytteistä jämäruokaa). Lisää lopuksi sekaan keitetyt nuudelit. Annoksen voi viimeistellä makealla chilikastikkeella ja pähkinöillä tai siemenillä, jos niitä sattuu löytymään.

Wokki on ehkä se yleisin jämäruoka omassa keittiössäni, sillä kaapista löytyy melkein aina porkkanaa ja sipulia. Yksin niistä saa wokin aikaiseksi, mutta sekaan voi heittää sitten kulloinkin tarjolla olevan paprikan, palsternakan tai perunan jämän.

Jos on tarve päästä eroon jostain maitopohjaisesta tuotteesta, kuten ruokakermasta, tuorejuustosta, ranskankermasta tms. wokin sijaan ratkaisu on yleensä pastakastike. Mutta siitä lisää myöhemmin. Heitän sen osalta pallon Neiti Kardemummalle, jonka tiedän viimeaikoina vihkiytyneen tähän osa-alueeseen.

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Jämät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s