Lapsuuden ruokamuistoja.

Lempiruokani lapsena oli mummin tekemä palapaisti perunamuussilla. Ja ruuanlaittoon liittyvä suosikkitehtäväni (heti taikinakulhon kaapimisen jälkeen) oli perunakattilan paikallaan pito ukin tai mummin muussatessa. Myös sopivan suolaisuuden koemaisto kuului repertuaariini. Istuin aina jalat harallaan halkolaatikon päällä, kattilan ollessa jalkojeni välissä. Yleensä voimani eivät riittäneet kattilan paikallaan pitämiseen. Kiitos kuitenkin rakkaille isovanhemmilleni kärsivällisyydestä.

Toinen mummolan suosikeistani oli ukin tekemät ohuet ruisleipäpalat. Käytännössä se tarkoitti reikäleivästä leikattuja pieniä siivuja, jotka voideltiin sivusta. Niillä oli joku nimikin, jonka olen suureksi harmikseni unohtanut. Epäilen, että ukin läsnäololla oli suurempi vaikutus elämyksen syntyyn kuin itse leivällä.

Sain isältäni viikonlopulta käyttämättä jääneet palapaistilihat (800 g) ja eilen Sarpanevan padassani poreili vanha kunnon palapaisti. Tosin lisäsin pataan porkkanaa ja lanttua, joita ei ollut mummin versiossa. Sinänsä onni, sillä en voinut sietää keitettyä porkkanaa lapsena. Jätin myös kerman pois kastikkeesta (laiskuuttani), joten lopputulos ei ollut yhtä mehevä ja täyteläinen. Ateria toi kuitenkin mukanaan häivähdyksen mummolan maalaisidylliä. Vaikka voisilmä jäikin tekemättä muussikasan keskelle.

Mitä ihania ruokamuistoja sinulla on lapsuudestasi?

Mainokset

5 ajatusta artikkelista “Lapsuuden ruokamuistoja.

  1. Ai hitto, oon luullu että oon ainoa veneleipien syöjä!

    Tosin mun veneleivät eivät olleet ”reikäleivän segmenttejä”, vaan limpusta leikattu ensimmäinen tai viimeinen siivu (kalotti?). Tarina kertoo, että kun olin vaatinut haluavani veneleipää, eivät vanhemmat ja sisarukset tienneet mikä se on. Itkuhan siinä tuli ja tilannetta koitettiin pelastaa leikkaamalla tavallinen viipale ”veneen muotoiseksi”, mutta eihän se meikäläisen vaativaan makuun sopinut. 😀 Lopulta oikean muotoinen pala löytyi käteen ja kaikki olivat tyytyväisiä. 🙂

    • Mahtaakohan nykyajan lapset olla kiinnostuneita veneleivistä kun niillä on kirahvin muotoisia makarooneja ja kaikkea?

  2. Minä muistan sen että mummo teki aina yökyläläisille joko pastaa ja jauhelihakastiketta (ruskeaa kastiketta, ei mitään tomaattijuttuja) tai kanankoipia uunissa riisin kanssa. Olisin ollut ihan hirvittävän pettynyt jos joskus olisi ollut tarjolla jotain muuta. Lisäksi meitä hemmoteltiin maailman parhaalla mustikkapiirakalla ja isoilla muhkeilla korvapuusteilla.

    ps. meillä isä nuolaisi ruokapöydässä leivän kantapaloja, varmistaakseen että muut eivät syö niitä 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s