Kuulumisia kasvimaalta.

Tragedia Avomaankurkku:

Kaikki alkoi siitä, kun sain naapuriltani ruukullisen kurkuntaimia. Istutin taimet epähuomiossa (pienessä hiprakassa) yhteen kasaan, vaikka versot (joita oli useita) olisi pitänyt istuttaa kukin omanaan. No, taimet eivät olleet tästä kovin pahoillaan, vaan levittäytyivät tehokkaasti kukin omaan suuntaansa palstan nurkaltani. Kurkku kasvoi hyvin, johtuen ehkä taloyhtiön kompostista kärräämästäni ravinteikkaasta kasvualustasta.

Ensimmäiset maistiaiset kurkkumaalta eivät kuitenkaan vakuuttaneet. Kurkut olivat kitkeriä. Googlailin tovin, ja sain selville, että kitkeryys johtuu liian vähästä kastelusta. Tunsin piston sydämessäni ajatellessani 3 viikon kesälomaani, jolloin tuskin kävin kertaakaan kasvimaalla. Siitä eteenpäin ryhdyin vimmaiseen kasteluun, vaikka uskoinkin pelin olevan jo menetetty.

Alkumasennuksesta selvittyäni päätin kuitenkin yrittää häivyttää kitkerän maun säilömällä kurkut etikkaliemessä. Pohtiessani parasta säilöntäreseptiä ja haaliessani sopivia astioita tarkoitukseen, kovia kokeneet kurkkuraukat olivat ehtineet mennä ylikypsiksi, ja löysin kasvimaalta kymmenisen lähes kurpitsankeltaista jättiläiskurkkua. Kaksi yksilöä oli vielä hyvällä mielikuvituksella vihreän puolella, ja päätin rohkaistua ja testata niiden makua. Se oli täydellinen! Kitkeryys oli poissa.

Valekurpitsojen kohtalo oli kurja, otin niistä talteen ainoastaan siemenet ja itse kurkut päätyivät kompostiin.

Menestystarina Pavut:

Kesän suurin, syömäkelpoisin sato tuli pavuista. Kyseinen lajike kasvoi matalissa pensaissa, joita ei tarvinnut tukea tai hoitaa muutenkaan millään tavalla. Siinä kasvi minun makuuni! Papua tuli sadonkorjuun aikoihin syötyä lähes päivittäin. Parasta olivat nopeasti höyrytettyinä ja maustettuna ripauksella suolaa. Myös nopea kuullottaminen pannulla valkosipulin ja sitruunamehutilkan kanssa toimii.

Tässä jämäkokkailua kasvimaan ja jääkaapin antimista. Kesäkurpitsaa, vihreitä papuja, kylmäsavulohta ja lehtimangoldia täysjyväspagetin kera.

Uusi tuttavuus Lehtimangoldi:

Olen yrittänyt kasvattaa pinaattia nyt parina kesänä, siinä onnistumatta. Tähän ongelmaan löytyi ratkaisu, kun tutustuin synttärikassini sisältöön. Sieltä löytynyt pussillinen lehtimangoldin siemeniä päätyi kasvimaalleni, ja jäin seuraamaan mielenkiinnolla mitä tuleman pitää. Lehtimangoldin lehdet voi käyttää pinaatin tavoin ja varret parsan tavoin. Täytyy sanoa, että keskityin lähinnä lehtiosien hyödyntämiseen (kuten kuvassa yllä). Ehkä ensi kesänä testaan myös keitetyt varret hollandaise-kastikkeella. Joka tapauksessa lehtimangoldi kasvoi hyvin, eivätkä siihen iskeneet mitkään tuholaiset.

Salaatti (vasemmalla) näytti paremmalta kuin maistui. Oikealla lehtimangoldin lehtiä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s